Forebyggelse er bedre end behandling

Hvis du ønsker at bevare dine tænder i flot stand resten af livet, er forebyggende tandpleje en af de vigtigste indsatser for at beskytte dine tænder. Plejer du dine tænder grundigt hver dag skaber du det bedste grundlag for sunde tænder, og du mindsker sandsynligheden for at gennemgå større tandbehandlinger.

Et stærkt tandsæt

Et stærkt og velholdt tandsæt vil få stor betydning for dig især på dine ældre dage, hvor det er vigtigt, at tænderne kan klare at tygge al slags mad, og du ikke behøver at få udskiftet tænder eller få andre tandbehandlinger. Det vil have stor betydning for din livskvalitet at have stærke tænder, når du er ældre, men det vil også gøre en stor forskel for dig før. God forebyggende tandpleje handler både om din daglige tandpleje med tandbørstning og tandtråd, men det handler også om dit indtag af fødevarer og ikke mindst de forebyggende tandrensninger og eftersyn hos tandlægen.

Den daglige tandpleje har stor betydning for, hvordan dine tænder fungerer, og hvordan de ser ud. For at give dine tænder en god forebyggende pleje, er der en række ting, du kan være opmærksom på.

Børst tænder to gange om dagen

For det første er det vigtigt altid at børste tænderne to gange om dagen. Hvis du børster dine tænder grundigt to gange dagligt, er du sikker på, at de bakterier, du ikke fik ordentligt fjernet første gang, bliver taget ved anden tandbørstning. Det er nemlig næsten umuligt at få børstet tænderne, så de bliver renset i bund ved én tandbørstning, og derfor anbefaler vi, at man børster to gange om dagen. Hvis tænderne ikke bliver renset rene for madrester og bakterier, vil der hurtigt kunne dannes et hul, som er ubehageligt og kræver behandling. Men med en grundig tandbørstning to gange om dagen, giver du dine tænder en god forebyggende tandpleje.

Skyl ikke munden efter tandbørstningen

Da fluoren i tandpasta har stor betydning for, hvor godt dine tænder er beskyttet, er det vigtigt at undgå at skylle den fluorholdige tandpasta væk, når du har børstet dine tænder. Tandpastaen har en gavnlig effekt på dine tænder og efter tandbørstningen, hvis tandpastaen får lov at sidde og virke. Derfor kan du sagtens lade være at skylle munden efter tandbørstningen. Hvis du har det bedst med at skylle munden, så vent som minimum nogle minutter.

Brug dagligt tandtråd

Ud over tandbørstning inkluderer en god daglig tandpleje også brug af tandtråd eller en tandstik – afhængigt af, hvor tæt dine tænder sidder. Med tandtråd kan du komme ind og rense de steder, hvor tandbørsten ikke kan nå. Bakterier samler sig i høj grad på de steder, hvor det er svært at nå med tandbørsten, og derfor er tandtråd vigtig. Selvom du børster grundigt to gange dagligt, kan der nemt gemme sig bakterier imellem tænderne og i kanten af tandkødet, og de bakterier kan du få gnubbet væk ved forsigtigt at køre tandtråden frem og tilbage mellem tænderne helt nede ved tandkødet. På den måde undgår du i højere grad at få huller de steder, hvor tandbørsten ikke kan nå.

Undgå syreholdige fødevarer

Fødevarer såsom cola og appelsin juice eller citron har et højt indhold af syre, som kan give syreskader på tænderne. Større indtag af meget syreholdige produkter vil kunne nedslide emaljen på tænderne og nedbryde tænderne, og det kan bl.a. skabe huller i tænderne eller give tandkødsbetændelse og generelt gøre tænderne mere svage og skrøbelige. Din livsstil har derfor også betydning for dine tænders tilstand. Hvis du vil beskytte dine tænder bedst muligt, er det derfor en god idé at begrænse indtaget af de meget syreholdige produkter, og hvis du indtager produkterne, er det en god idé at indtage det hele på én gang, så tænderne ikke ligger i syrebad over en hel dag. Det er også en god idé at skylle efter med vand.

Få regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen

De regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen har stor betydning ift. den forebyggende tandpleje. Ved et tandeftersyn hos tandlægen får du en dybdegående tandrensning, som du ikke selv vil kunne lave. Herudover får du et professionelt blik på dine tænder, så eventuelle tandproblemer kan blive taget i opløbet, og du undgår at komme ud i de dyrere tandbehandlinger. Et regelmæssigt eftersyn hos tandlægen kan derfor også betale sig bedst økonomisk set, fordi du hele tiden sørger for at holde dine tænder stærke og sunde.

Har du tandpine?

Har du tandpine? Bestil en tandlægetid Hvis du har tandpine, kan det skyldes flere årsager. Nogle af de mest almindelige årsager til tandpine kan blandt andet være betændelse i en nerve i tanden, en knækket tand, betændelse i rodspidsen på en tand, for mange bakterier...

Tre råd til dig med tandlægskræk

Tre råd til dig med tandlægeskræk Mange mennesker lider af tandlægeskræk, og tandlægeskræk er en stor gene, som gør et tandlægebesøg til en ubehagelig oplevelse. For at det ikke skal gå ud over tænderne, er der flere ting, man kan være opmærksom på for at komme sin...

Myter om tænder og tandpleje

Myter om tænder og tandpleje Der findes et hav af myter om tandpleje og tænder, og det kan være svært at finde rundt i rigtigt og forkert. Derfor af- og bekræfter vi her en række myter, som du måske er stødt på. Det er godt at tygge tyggegummi efter et måltid Ja, et...