Tre råd til dig med tandlægeskræk

Mange mennesker lider af tandlægeskræk, og tandlægeskræk er en stor gene, som gør et tandlægebesøg til en ubehagelig oplevelse. For at det ikke skal gå ud over tænderne, er der flere ting, man kan være opmærksom på for at komme sin frygt til livs. Det kan nemlig have stor betydning for tænderne, hvis man undgår tandlægebesøg, som bliver resultatet for nogle.

Hvis man lider af tandlægeskræk, vil mange være tilbageholdende med at komme til både de regelmæssige eftersyn og også til eventuelle nødvendige behandlinger. Mangel på behandling og pleje af tænderne vil for det meste forværre tandproblemerne, så behovet for et tandlægebesøg bliver større, og behovet for behandling dermed også bliver større. Det er derfor en stor gave for dig selv, hvis du kan hjælpe dig selv til at tage det første skridt mod en god forebyggende pleje af tænderne.

Hvis du lider af tandlægeskræk, og du gerne vil bryde den onde cirkel, så det ikke længere skal være ubehageligt for dig at gå til tandlæge, er der flere ting, du kan gøre.

Opbyg tillid

Når man er bange for noget, handler det i høj grad om at få opbygget en tillid og tryghed i situationen. Ro og tryghed er nemlig noget af det, som bedst kan fjerne frygt, ligesom i så mange andre tilfælde. Så hvis du lider af tandlægeskræk, kan det hjælpe dig at have en tandlæge du har tillid til og føler dig i trygge hænder hos.

Det første skridt mod at slippe fri fra din tandlægeskræk sker ved at kontakte din tandlæge og fortælle om, hvordan du har det. Vi har stort fokus på at hjælpe mennesker med tandlægeskræk, og vi har en god erfaring med patienter, der har mindsket deres tandlægeskræk med tiden. En af de vigtigste indsatser mod tandlægeskræk er at have en god dialog – tandlæge og patient imellem. Hvis du har en tandlæge, du føler dig tryg ved, anbefaler vi, at du kontakter hende og aftaler en tid, hvor I kan have en samtale om din frygt. Her kan du sætte ord på de følelser, der opstår, når du er til tandlæge, og tandlægen kan derfor meget bedre imødekomme dine bekymringer.

Mød op så rolig og afslappet som muligt

Når man skal gøre noget, man er nervøs eller utilpas ved, kan det hjælpe, hvis man gør sig selv rolig og afslappet inden. På den måde vil du have en større ro i kroppen, og det er et godt udgangspunkt for en tandbehandling. Du kan aktivt påvirke din krop til at være mere rolig, hvilket vil mindske de faresignaler, som kroppen ofte vil udsende, når man skal gøre noget, man frygter.

Inden en behandling kan du for eksempel ligge dig et stille sted og lave nogle afspændingsøvelser, og finde ro ved at mærke din vejrtrækning og komme ned i gear. Det kan være yderst effektiv at lave afspændingsøvelser inden en behandling, fordi din krop efterfølgende vil føles afslappet.

Lad være at tænke, og bestil din første tid

Når man bekymrer sig meget over en behandling, vil det ofte vokse sig større i hovedet end det er i virkeligheden.  Derfor er det en god idé at slå hovedet fra, og så bestille en tid, hvor du kan få tjekket dine tænder, og du kan snakke med din tandlæge om, hvordan I sammen gør det nemmere for dig at komme til tandlæge og give dine tænder den nødvendige pleje i fremtiden.

Det vil for de fleste mennesker være en stor lettelse. Og lige meget hvad, vil du have taget det første og vigtige skridt mod et sundt og stærkt tandsæt livet ud.

Mange tandlægeklinikker gør et stort arbejde ud af at kommunikere om og til patienter med tandlægeskræk for at skabe tryghed og åbenhed over for sin tandlæge. Hos Tandlæge Bodil Diernæs, vil vi gøre vores bedste for at give dig en så positiv oplevelse som muligt. Vi hjælper dig meget gerne med din tandlægeskræk, så du kan bevare dine tænder sunde og raske gennem livet. Du er altid velkommen til at kontakte os og fortælle om din frygt eller hvis du har spørgsmål til vores behandlinger.

Forebyggelse er bedre end behandling

Forebyggelse er bedre end behandling Hvis du ønsker at bevare dine tænder i flot stand resten af livet, er forebyggende tandpleje en af de vigtigste indsatser for at beskytte dine tænder. Plejer du dine tænder grundigt hver dag skaber du det bedste grundlag for sunde...

Har du tandpine?

Har du tandpine? Bestil en tandlægetid Hvis du har tandpine, kan det skyldes flere årsager. Nogle af de mest almindelige årsager til tandpine kan blandt andet være betændelse i en nerve i tanden, en knækket tand, betændelse i rodspidsen på en tand, for mange bakterier...

Myter om tænder og tandpleje

Myter om tænder og tandpleje Der findes et hav af myter om tandpleje og tænder, og det kan være svært at finde rundt i rigtigt og forkert. Derfor af- og bekræfter vi her en række myter, som du måske er stødt på. Det er godt at tygge tyggegummi efter et måltid Ja, et...