Myter om tænder og tandpleje

Der findes et hav af myter om tandpleje og tænder, og det kan være svært at finde rundt i rigtigt og forkert. Derfor af- og bekræfter vi her en række myter, som du måske er stødt på.

Det er godt at tygge tyggegummi efter et måltid

Ja, et stykke sukkerfri tyggegummi kan være en god ekstra hjælp til at rense tænderne efter et måltid. Når du tygger tyggegummi vil du producere mere spyt, og det vil rense og beskytte dine tænder og din mund mod det, som har sat sig i tænderne efter maden. Det er dog ligeså godt at drikke et glas vand efter maden, så det kan du også gøre for at rense efter.

Det er bedst at børste tænder efter et måltid

Nej, det er det faktisk overraskende nok ikke. Når du har indtaget mad og drikkevarer, især noget som har et højt indhold af syre såsom appelsinjuice og cola, kan det have den direkte modsatte effekt at børste tænderne umiddelbart bagefter. Det vil nemlig slide mere på tænderne at blive børstet efter indtag af syreholdige fødevarer, fordi tænderne er påvirket af syren. Derfor er det bedre at tage et glas vand efter måltidet og så vente lidt med at børste sine tænder.

Mælketænder er ikke så vigtige at passe på

Jo, det er de i høj grad. Det er vigtigt at pleje mælketænderne ligeså meget som de blivende voksentænder. Dårlige mælketænder kan overføres til de blivende voksentænder, så barnet måske skal døje med tandproblemer resten af livet. Herudover er det vigtigt at gøre god, daglig tandpleje til en rutine for børn, så de tager den gode vane med sig videre i livet. Et andet aspekt er, at det ikke er rart for barnet at få huller og skulle have boret sine tænder. Der er derfor mange gode grunde til at fasteholde en god pleje af mælketænderne, også selvom det nogle gange kan kræve nogle kampe.

En stor mængde tandpasta beskytter tænderne bedst

Nej, det er ikke helt rigtigt. Det er ikke mængden af tandpasta, der har betydning for dine tænders sundhed. Det er faktisk kun nødvendigt at putte en klat tandpasta på, som svarer til din lillefingernegl. Tandpasta med fluor har dog en stor betydning for dine tænders sundhed, da de beskytter dine tænder mod huller og andre tandproblemer, men det er ikke mængden, det handler om.

Man kan arve dårlige tænder

Nej, dårlige tænder er ikke som udgangspunkt noget, man kan arve. Nogle mennesker kan have sværere ved at holde deres tænder rene og sunde, men for alle gælder det, at det er en god og grundig daglig pleje, der er afgørende for stærke tænder.

Forebyggelse er bedre end behandling

Forebyggelse er bedre end behandling Hvis du ønsker at bevare dine tænder i flot stand resten af livet, er forebyggende tandpleje en af de vigtigste indsatser for at beskytte dine tænder. Plejer du dine tænder grundigt hver dag skaber du det bedste grundlag for sunde...

Har du tandpine?

Har du tandpine? Bestil en tandlægetid Hvis du har tandpine, kan det skyldes flere årsager. Nogle af de mest almindelige årsager til tandpine kan blandt andet være betændelse i en nerve i tanden, en knækket tand, betændelse i rodspidsen på en tand, for mange bakterier...

Tre råd til dig med tandlægskræk

Tre råd til dig med tandlægeskræk Mange mennesker lider af tandlægeskræk, og tandlægeskræk er en stor gene, som gør et tandlægebesøg til en ubehagelig oplevelse. For at det ikke skal gå ud over tænderne, er der flere ting, man kan være opmærksom på for at komme sin...